Aller Aqua

Inceputurile productiei de furaje pentru pesti

Aller Aqua fabrica furaje pentru pesti de peste 40 de ani. Totul a inceput cand un mare fabricant de furaje de pesti a abordat compania cu propunerea de a colabora in productia de furaje de pesti, deoarece fermierii din Scandinavia doreau sa treaca de la furajarea cu resturi de peste (furaje umede) la furaje uscate, peletizate (presate).

Era pre-extruder

Una din primele provocari a fost gasirea unui mod de a utiliza cerealele astfel incat amidonul din acestea sa fie in prealabil tratat termic, pentru a-l face astfel mai usor digerabil pentru pesti. Solutia a fost folosirea resturilor de paine de la fabricile de paine, deoarece faina era astfel tratata termic in prealabil. Painea era livrata in ambalajul original. Fiecare punga trebuia deschisa manual si painea trebuia tocata in bucati intr-un tocator de sfecla, inainte de a fi incorporata in amestecul furajer. Noul furaj uscat a fost mai ecologic si in cele din urma a inlocuit hrana umeda, produsa din resturi de peste.

Furajele extrudate

Furajele uscate pentru pesti au evoluat enorm de-a lungul anilor. In 1987, cand tehnologia de peletizare (presare) a fost inlocuita de extrudare, a fost posibil sa se produca furaje cu un continut energetic nemaivazut pana atunci, facand astfel posibila producerea unui kg de peste cu mai putin de 1 kg furaj. Extrudarea presupune coacerea sub presiune a amestecului de materii prime si apoi presarea lui printr-o placa perforata. Procesul da peletelor o textura spongioasa, facandu-le perfecte pentru a absorbi cantitati mari de grasime, care creste continutul energetic al furajului.

Furajele moderne

In urma inaspririi legislatiei de mediu daneze, acvacultura din Danemarca a devenit varful de lance al inovatiei si dezvoltarii in Europa. Acest fapt este valabil si astazi, cand tehnologia de recirculare daneza serveste ca exemplu pentru acvacultorii din multe alte tari. De cand Hans Erik Bylling a intrat in afacerea familiei si a preluat managementul companiei in 1979, el a acumulat cunostinte si inspiratie atat prin colaborarea si relatiile stranse cu clientii sai, cat si din ferma sa piscicola, pe care a condus-o timp de mai multi ani. Astazi Aller Aqua fabrica furaje inalt specializate pentru mai mult de zece specii de pesti; in acelasi timp, Aller Aqua este cel mai mare furnizor de furaje pentru acvacultura in sisteme recirculante din Danemarca.

 

Toolbox
PrintRSS feed
SitemapLegal notice
Tootlbox underline


Event
back button
May 2015
next button

Events underline
ALLER AQUA | Allervej 130 | DK-6070 Christiansfeld | Tel: +45 70 22 19 10 | Fax: +45 38 41 20 59 | info@aller-aqua.com